26.06.2015 Ardanın Ramazan Mutfağı Firikli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
30 adet kuru patlıcan
iç harcı için malzemeler
500 gr az yağlı kıyma
5 adet ezilmiş sarımsak
1 su bardağı frik bulguru
1/2 su bardağı yıkanmış bulgur
2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
1 tepeleme yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tutam acı pul biber
1 tutam kimyon
1 tutam kuru nane
tuz
karabiber
aldığı kadar su
Patlıcanları kaynar suda 3-4 dakika kadar haşlayın, çok yumuşamasın çok da diri kalmasın, hemen çıkartıp soğuk suya sokup pişmesini durdurun.
Bütün harç malzemesini bir kaba koyun ve iyice yoğurarak harmanlayın.
Patlıcanların içini bu harçla doldurun ancak tam ağzına kadar doldurmayın, üzeri 1, 1 buçuk parmak boş kalacak şekilde doldurmaya özen gösterin.
Tencereye ağızları üst üste gelip birbirini kapatacak şekilde dışarıdan başlayarak içeriye doğru dizin.
Ayrı bir kapta sos için kaynar suda domates salçasını eritin, dolmaların üzerini kapatacak şekilde tencereye ekleyin.
Ayçiçeği yağını da tencereye ekleyin, üzerine 1 tabağı ters kapatın ve 50 – 60 dakika kadar kısık ateşte tencerenin ağzı kapalı şekilde pişirin.
Bir tavada tereyağını eritin, köpüklenirken ateşten alın ve pul biberi ekleyin hafif karıştırın, Dolmaların üzerine önce yoğurt sonra, bu sosu dökerek servis edin.
0 yorum:
Yorum Gönder