Hafta içi her gün saat 12:00'da Show TV ekranlarında yayınlanan Nursel'in mutfağı programında bu gün Trabzon mutfağının harika tarifleri sizlerle..
MISIR UNLU HELVA TARİFİ
Malzemeler:
- 2 kaşık tereyağı
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3 çay bardağı mısır unu
- 5 çay bardağı beyaz un
- 1,5 bardak fındık
- 1 bardak pudra şekeri
Hazırlanışı:
- Helva için yağlar eritilir.
- Mısır unu ve un eklenip karıştırılarak kavrulur.
- Kısık ateşte 25 dakika kavrulur.
- Kavrulan helvaya çekilmiş fındık ve pudra şekeri eklenir.
- Pudra şekeri eriyince ocaktan alınır.
PAZILI BURMA TARİFİ
Malzemeler:
Hamur İçin:- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 çay bardağı su
- 4 su bardağı un
İçi İçin:
- 3 bağ pazı
- 4 adet soğan
- 1 kase pirinç
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı nane
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 kaşık tereyağı
- Yardım çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı:
Hamur için tüm sıvı malzemeler ve tuz karıştırılır.
- Un eklenip yumuşak hamur yoğrulur.
- Hamur şerit yapılır ve bezelere ayrılır ve yuvarlak yapılır
- Yuvarlaklar un serpilmiş tepsiye alınıp 1 saat dinlenmeye bırakılır.
- İçi için soğan ve pazı doğranır.
- Doğranan pazılara su eklenip, üzerine pirinç konur haşlanmaya bırakılır.
- Sıvı yağ ile soğanlar kavrulur.
- Kavrulan soğana salça eklenip kavrulunca pazılar eklenir ve karıştırılır.
- Tuz, şeker, nane, karabiber eklenip karıştırılır.
- Harç soğumaya bırakılır.
- Hamurlar açılır ve uç kısmı az içe katlanır ve iç harç konur.
- Oklava yardımı ile sarılıp büzülür ve yağlı tepsiye dizilir
- Üzerine erimiş tereyağı gezdirilir ve 180 derce fırında pişirilir.
GONGOŞ SARMASI TARİFİ
Malzemeler:
3 bağ karalahana
- 7 adet soğan
- 1 kilo dana kuş başı et et
- 3 kaşık tere yağı
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 kase yarma
- 1 kase bulgur
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 4 parça kemik et
- Kuyruk yağı
- 7 adet soğan
- 1 kilo dana kuş başı et et
- 3 kaşık tere yağı
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 kase yarma
- 1 kase bulgur
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 4 parça kemik et
- Kuyruk yağı
Hazırlanışı:
- Karalahana kaynar suda haşlanıp süzülür.- Karalahanalar soğuk sudan geçirilir.
- Minik minik doğranmış et yıkanıp kuyruk yağı ile suyunu çekene kadar kavrulur.
- Doğranmış soğan eklenip ölene kadar kavrulur.
- Yağlar eklenip eriyince salçalar, tuz eklenip eriyene kadar karıştırılır.
- Baharatlar da eklenip karıştırılır.
- Yarma ve bulgur eklenip harca yedirilir.
- Kaynar suyu eklenip suyunu çekene kadar pişirilir.
- Harç ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
- Kemikli et yıkanıp tencerenin altına yerleştirilir.
- Karalahanalar iç harç ile sarılıp tencereye dizilir.
- Üzerine sıcak su eklenip kısık ateşte pişmeye bırakılır.
HAMSİLİ PİLAV TARİFİ
- 2 kilo ayıklanmış hamsi
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kara biber
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 4 adet soğan
- 1 çay kaşığı nane
- 1 paket kuş üzümü
- 3 bardak pirinç
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kara biber
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 4 adet soğan
- 1 çay kaşığı nane
- 1 paket kuş üzümü
- 3 bardak pirinç
Hazırlanışı:
- Hamsiler ayıklanıp tuz ve karabiber ile harmanlanır.
- Hamsilerin arka kısmı yağlı tavaya gelecek şekilde kenarlara ve tavanın altına döşenir.- Hamsiler tavanın dışına taşacak şekilde dizilir.
- Fıstıklara yağ ile kavrulur.
- Pilav için soğan doğranıp yağ ile kavrulur.
- Kavrulan soğana pirinç, kavrulan fıstık, kuş üzümü eklenip karıştırılır.
- Tuz ve sıcak su eklenip pişmeye bırakılır.
- Pişen pilavın altı kapatılıp nane ve karabiber eklenir.
- Pilav hamsi dizilen tavaya eklenip taşan hamsiler üstüne kapatılıp boş kısımlar hamsi ile kapatılır.
- Üzerine sıvı yağ gezdirilir ve fırına verilir pişirilir.
- Pilav servis tabağına ters çevrilerek servis edilir.
0 yorum:
Yorum Gönder